Ostale usluge

Bruksizam

Bruksizam je stanje kada osoba škrguće ili stišće zubima i to najčešće nesvjesno, u snu. Bruksizam ili škripanje zubima često je rezultat stresa ili tjeskobe i može dovesti do neugodnih bolova u vilici.

Uzrok bruksizma može biti kombinacija fizičkih, psiholoških i genetskih čimbenika.

U nekim slučajevima liječenje nije potrebno. Mnoga djeca prerastu bruksizam bez liječenja, a mnogi odrasli ne stišću i ne škripe zubima dovoljno jako da bi im bila potrebna terapija. Međutim, ako je problem ozbiljan, opcije uključuju određene  pristupe poput izrade zaštitne udlage i uklanjanja uzroka stresa.

Osim u terapiji bruksizma, udlaga se koristi i kod pacijenata koji imaju bolove u žvačnim mišićima ili čeljusnom zglobu. Izrada udlage je individualna prema svakom pacijentu i namijenjena je da se koristi kroz duži period dok ne dođe do uklanjanja simptoma.

Izbjeljivanje zuba -
Kako do željene boje?

Kad više nema načina za održanje boje zubi na prirodan način, oralnom higijenom i kontrolom prehrane, nema mjesta očaju. Izbjeljivanje, pogotovo izvedeno i praćeno od strane doktora dentalne medicine, je siguran način za povratak sjajnog osmijeha.

Izbjeljivanje zubi je proces u kojem se izbjeljuje caklina ili dentin. O tome hoće li stomatolog izbjeljivati caklinu ili dentin ovisi imate li zdrave zube ili ne. Kod vitalnih, zdravih zuba primarno se izbeljuje caklina, a što postoji više cakline to su rezultati bolji.

Tip izbjeljivanja ovisi o tome je li zub živ ili ne i zato je najsigurnije izbjeljivanje obaviti u ordinaciji.

U našoj ordinaciji izvodimo izbjeljivanje u jednoj posjeti ordinaciji te izbjeljivanje pomoću udlaga koje koristite kod kuće noću.

Proces izbjeljivanja zubnim udlagama započinje posjetom stomatologa. Stomatolog uzima pacijentove otiske (za gornju i donju čeljust) te ih šalje tehničarima da ih izradi po mjeri pacijenta. Nakon što su udlage izrađene, pacijent ih preuzima i dobiva gel koji će stavljati u udlage. Količina gela i vrijeme perioda korištenja određuju upute proizvođača gela. Gel se stavlja u udlagu najčešće prije spavanja i ujutro se skine, a može se nositi i tijekom dana. To također ovisi o uputama proizvođača gela.

Sportska udlaga

Osim udlaga za izbjeljivanje i u terapiji bruskizma u našoj ordinaciji radimo i sportske štitnike za zube također individualno izrađene za svakog pacijenta koje su se pokazale učinkovitije od klasičnih „boil – and – bite“ štitnika. Sportska udlaga preporučena je sportašima u kontaktnim sportovima poput boksa, kickboksa, nogometa, košarke i rukometa, kao i svakome tko u svojoj profesiji ili hobiju ima vjerojatnost zadobiti udarac u glavu.

Dogovorite pregled -

rezervirajte svoj termin

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart